Tereyağı fiyatında tarihi artış

Küresel Gıda Fiyatları Haziran Ayında Arttı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), haziran 2025’e ait Gıda Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre, küresel gıda fiyatları haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana yükseldi.

Özellikle et, süt ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artış, bu yükselişte etkili oldu.

Tereyağı ve Et Fiyatlarında Tarihi Zirve

FAO verilerine göre, Et Fiyat Endeksi yüzde 2,1 artarak rekor seviyeye ulaştı. Domuz ve kırmızı et fiyatlarında yaşanan yükseliş, kümes hayvanı etini etkilemedi ve fiyatlar sabit kaldı.

Tereyağı fiyatları da tarihî zirveye çıkarak arttı. Asya’dan gelen yoğun talep, Okyanusya ve Avrupa’daki düşük arz nedeniyle tereyağı fiyatlarında rekor seviyeler görüldü.

Peynir fiyatları da üçüncü ay üst üste artarak dikkat çekti.

Bitkisel Yağlarda Güçlü Talep

Haziran ayında yayımlanan verilere göre, Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi yüzde 2,3 arttı. Palm yağı fiyatları yüzde 5 artarken, soya yağı fiyatlarında da artış görüldü. ABD ve Brezilya’daki biyoyakıt beklentileri, soya yağı fiyatlarını etkiledi.

Tahılda Düşüş, Şekerde Dip Seviye

Tahıl Fiyat Endeksi yüzde 1,5 azalarak geriledi. Arjantin ve Brezilya’daki fazla arz, mısır fiyatlarında düşüşe neden oldu. Bununla birlikte, Avrupa, ABD ve Rusya’daki olumsuz hava koşulları buğday fiyatlarını yukarı çekti.

Şeker Fiyat Endeksi ise %5,2 azalarak Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Brezilya, Hindistan ve Tayland’daki olumlu üretim beklentileri fiyatları etkiledi.

Tahıl Üretiminde Beklenen Rekor

FAO, 2025 yılında küresel tahıl üretiminin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2 milyar 925 milyon ton olacağını tahmin ediyor. Bu, 2024’e göre %2,3 artış anlamına geliyor.

Özellikle Hindistan ve Pakistan’da artan verimlilikle buğday üretiminin 805,3 milyon ton seviyesine ulaşması bekleniyor.

Pirinç üretiminde de rekor bir artış öngörülüyor. Hindistan, Bangladeş, Pakistan ve Vietnam’daki artışlarla 555,6 milyon tonluk rekor kırılması bekleniyor.

FAO, küresel tahıl tüketiminin 2025-2026 döneminde 2 milyar 900 milyon ton olacağını öngörüyor.

Related Posts

Türkiye’de iş gücü maliyetleri artmaya devam ediyor

Türkiye’de iş gücü maliyetleri artmaya devam ediyor

Bakan Bolat açıkladı: İthalat arttı dış ticaret açığı yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, haziran ayı dış ticaret verilerini paylaştı. Dış ticaret hacmi ve dengesi ekonomide yakından takip ediliyor. Bakanlık, piyasalardaki gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor.

Ekonomist Hakan Kara: Faizlerin yüzde 50’ye çıktığı Mart 2024’ünden bu yana doğalgaz fiyatları yüzde 150 arttı

Ekonomist Hakan Kara: Faizlerin yüzde 50’ye çıktığı Mart 2024’ünden bu yana doğalgaz fiyatları yüzde 150 arttı

İflasın eşiğine gelen Türk akaryakıt devi hisselerini sattı

Türkiye’nin 29 ilinde yaklaşık 100 akaryakıt istasyonu ile hizmet veren Euroil, yaşadığı mali sorunların ardından nisan ayında konkordato ilan etmişti. Finansmana erişmekte güçlük yaşayan şirketin hisselerinin yüzde 20’si ICU Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından 120 milyon TL bedel karşılığında satın alındı.

Bir ilde daha taksiye zam geldi

Edirne’de yolculuk başına minimum taksi ücreti 90 liradan 120 liraya yükseltildi.

Araç sahipleri dikkat: MTV ikinci taksit ödemesi başladı

2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ikinci taksit ödeme dönemi 1 Temmuz itibarıyla başladı. Araç sahipleri, 31 Temmuz 2025’e kadar ödemelerini e-Devlet, Dijital Vergi Dairesi, bankalar, PTT ve vergi daireleri aracılığıyla yapabilecek.