Slovenya sanayisinde alarm zilleri çalıyor

Slovenya Sanayi Üretiminde Gerileme Devam Ediyor

Slovenya’da sanayi üretimi, 2025 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azaldı. Şubat ayında revize edilerek yüzde 2,8 olarak açıklanan düşüşün ardından ikinci ardışık aylık gerileme yaşandı. Aylık bazda üretim ise yüzde 1,2 oranında azaldı.

Sanayi üretimindeki bu düşüşte en büyük pay, üretimin yüzde 2,5 oranında gerilediği imalat sektörüne ait. Şubat ayında imalat üretimi yüzde 4,8 oranında düşmüştü. İmalat sektöründeki zayıf performans, Slovenya’nın dış ticaretine ve ekonomik büyümesine olumsuz etki ediyor.

Madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerinde ise toparlanma belirtileri görülüyor. Bu sektörlerdeki üretim, Şubat ayındaki yüzde 18,2’lik düşüşün ardından Mart ayında yüzde 1,5 arttı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme sektöründeki yıllık üretim artışı ise Şubat ayındaki yüzde 15,6’dan Mart ayında yüzde 5,6’ya geriledi.

Slovenya ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yavaşladığına işaret eden sanayi üretimindeki bu genel gerileme, özellikle Avrupa pazarındaki zayıf talep ve enerji maliyetlerindeki dalgalanmalar nedeniyle oluşmuş gibi görünüyor.

Uzmanlar, Slovenya’nın sanayi politikalarında destekleyici tedbirler almaması halinde ikinci çeyrekte benzer bir durumla karşılaşılabileceğini belirtiyor. Slovenya İstatistik Ofisi verilerine göre, sanayideki bu düşüş trendinin devam etmesi, 2025 büyüme tahminlerinin revize edilmesine neden olabilir.

Related Posts

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Geçen yıl 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.