D-8 ülkeleri turizm bakanları Kahire’de bir araya geldi

D-8 Ülkelerinden Turizm Bakanları Toplantısı Mısır’da Gerçekleşti

Gelişen 8 Ülke Teşkilatı’nın 4’üncü Turizm Bakanları Toplantısı, Mısır Turizm ve Kültürel Miras Bakanı Sherif Fathi’nin açılış konuşmasıyla başladı. Fathi, konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u, Antalya şehrinin D-8 ülkeleri tarafından 2025 yılı Turizm Şehri olarak seçilmesi dolayısıyla kutladı ve teşekkür etti.

Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirilen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Pakistan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Huzaifa Rehman, İran İslam Cumhuriyeti Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanı Reza Salehi Amiri ve diğer üye ülkelerin delegasyon başkanları katıldı.

Toplantının ilk çalışma oturumunda konuşan Bakan Ersoy, Türkiye’nin turizm alanındaki başarılarını ve gelecek hedeflerini paylaştı. Son on yılda özellikle turizmde önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Ersoy, Türkiye’nin dünyanın ilk 10 turizm destinasyonundan biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, “2024 yılında turizm gelirlerimiz yüzde 8 artarak 61 milyar dolara, ziyaretçi sayımız ise yüzde 9 artışla 62 milyona ulaştı” dedi.

Bakan Ersoy, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) kurulduğunu ve TGA’nın Türkiye’yi güçlü bir marka ve uluslararası pazarlarda lider bir destinasyon haline getirmek için çalıştığını belirtti.

‘Güvenli Turizm Programıyla Öncüyüz’

Pandemi döneminde Türkiye’nin dünyaya örnek olan ‘Güvenli Turizm Programı’nı geliştiren ve uygulayan ilk ülke olduğunu hatırlatan Ersoy, bu programın 2022 yılında Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile yapılan iş birliği sonucunda ‘Sürdürülebilir Turizm Programı’na dönüştüğünü belirtti. Ersoy, program sayesinde Türkiye’deki tüm konaklama tesislerinin 2030 yılı sonuna kadar sertifikalandırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Bakan Ersoy, Türkiye’nin 2053 turizm vizyonunu ‘yeşil altyapı ve sürdürülebilirlik odaklı’ olarak tanımlayarak, “Bu vizyon kapsamında yapay zeka ve ileri dijital teknolojileri en üst düzeyde kullanarak, turizm gelirleri açısından Türkiye’yi dünyanın ilk üç ülkesi arasına taşımayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Alternatif turizm ürünlerinin tanıtım faaliyetlerinin artırılacağını vurgulayan Ersoy, “Stratejik planlarımız doğrultusunda, turizmi çeşitlendirerek tüm ülkeye ve yılın 12 ayına yaymak amacıyla alternatif turizm ürünlerinin tanıtım faaliyetlerini gerçekleştireceğiz. Bu çerçevede Amerika ve Uzak Doğu gibi uzak pazarlara, özellikle üst gelir grubuna yönelik tanıtımlara ağırlık vereceğiz. Ayrıca, turizm sertifikasyon programları sayesinde ziyaretçi başına elde ettiğimiz geliri artıracağız” şeklinde konuştu.

‘Yapay Zeka Turizmde Devrim Niteliğindedir’

Akıllı ekonomiler çağında turizmin yalnızca bir eğlence faaliyeti olmadığını belirten Ersoy, turizmin bir ekosistem, kültür, diplomasi, inovasyon ve ticaret olduğunu ifade etti. “Turizm yerel kalkınmayı teşvik eder, KOBİ’leri destekler, kadın ve gençlere güç kazandırır, toplumları birbirine bağlar. Turizmin potansiyelini kullanarak küresel eğilimlere uyum sağlamak için yapay zekayı yakından takip ediyoruz. Yapay zeka, turizmde bir devrim niteliğindedir. Türkiye olarak bu dönüşümde öncü rol oynamaya kararlıyız.” dedi.

Türkiye’nin yapay zeka temelli rehberlik sistemlerini müze ve kültürel alanlarda kullanarak ziyaretçilere daha interaktif deneyimler sunmayı hedeflediğini belirten Ersoy, “Geleceğin teknolojisiyle geçmişin hikayesini anlatarak kültürel dönüşümümüzü dijital ortamda tüm dünyayla paylaşmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Related Posts

ABD’den Türkiye’ye nükleer yatırım sinyali! Finansman hazır, gözler projelerde

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Justin Friedman, Türkiye’de geliştirilecek nükleer enerji projelerine, özellikle küçük modüler reaktörlere Amerikan finans kuruluşlarının yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Tereyağı fiyatında tarihi artış

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) çarpıcı bir endeks yayımladı. Haziran 2025’e ait Gıda Fiyat Endeksi verileri küresel gıda fiyatlarının, haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana yükseldiğini ortaya koydu. Bu yükselişte özellikle et …

Türkiye’de iş gücü maliyetleri artmaya devam ediyor

Türkiye’de iş gücü maliyetleri artmaya devam ediyor

Bakan Bolat açıkladı: İthalat arttı dış ticaret açığı yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, haziran ayı dış ticaret verilerini paylaştı. Dış ticaret hacmi ve dengesi ekonomide yakından takip ediliyor. Bakanlık, piyasalardaki gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor.

Ekonomist Hakan Kara: Faizlerin yüzde 50’ye çıktığı Mart 2024’ünden bu yana doğalgaz fiyatları yüzde 150 arttı

Ekonomist Hakan Kara: Faizlerin yüzde 50’ye çıktığı Mart 2024’ünden bu yana doğalgaz fiyatları yüzde 150 arttı

İflasın eşiğine gelen Türk akaryakıt devi hisselerini sattı

Türkiye’nin 29 ilinde yaklaşık 100 akaryakıt istasyonu ile hizmet veren Euroil, yaşadığı mali sorunların ardından nisan ayında konkordato ilan etmişti. Finansmana erişmekte güçlük yaşayan şirketin hisselerinin yüzde 20’si ICU Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından 120 milyon TL bedel karşılığında satın alındı.