Akkuyu’nun kaderi Sinop’a mı bağlı?

Akkuyu Nükleer Santrali’nde İşler Yavaşladı: Finansman Sorunu ve Diplomatik Gerilim

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu’da yaşanan gelişmeler endişe verici bir noktaya ulaştı. Siemens Energy’nin, Rusya’ya yönelik yaptırımlar sebebiyle bazı kritik parça ihracatını durdurması, teknik aksamalara neden oldu. Ancak Reuters’ın bildirdiğine göre, asıl sorun finansmanda. Rosatom’un 7 milyar dolarlık fonu henüz aktarmaması nedeniyle üç reaktörün inşaatı askıya alındı.

Akkuyu’daki bu yavaşlamanın arkasında diplomatik bir gerilim olduğu düşünülüyor. Türkiye’nin Sinop’ta planlanan ikinci nükleer santral için Güney Kore ve Çin ile görüşmelere başlaması, Moskova’yı rahatsız etti. Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sinop projesini de kendilerine vermek istediğini açıklamıştı. Ancak Ankara, seçenekleri değerlendirmeye devam ediyor.

Fidan Devrede

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçen hafta Moskova’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü. Haberlere göre Fidan, Akkuyu projedeki sorunların çözümü için destek talep etti. Aynı zamanda Gazprom ile BOTAŞ arasındaki müzakerelere destek vermesini istedi.

BOTAŞ’ın Rusya’ya olan doğal gaz borcunun yaklaşık 27 milyar doları bulduğu iddia ediliyor. Ankara, bu borcun yeniden yapılandırılması için Moskova ile görüşmelerini sürdürüyor. Akkuyu’daki gecikmeler ve Sinop’un geleceği, Türkiye-Rusya enerji ilişkilerinde yeni bir pazarlık sürecine işaret ediyor.

Japonya İstiyordu Vazgeçti

Sinop Nükleer Güç Santrali için ilk olarak Japonya ile görüşmeler yapılmıştı ancak Japon-Fransız konsorsiyumu projesinden maliyet artışı nedeniyle vazgeçti.

20 Milyar Dolarlık Proje Tamamlanamıyor

Akkuyu Santrali’nin çalışmaları 15 yıl önce başladı ve 2023’te tamamlanması planlanıyordu ancak gecikmeler nedeniyle sadece bir ünitenin inşaatı bitirilebildi.

Gecikmede Ambargo Etkili

Avrupa’nın Rusya’ya uyguladığı ambargolar projeyi olumsuz etkiledi. Alman sanayi devi Siemens, federal hükümeti gerekli izinleri vermemekle suçladı.

Fiyatlar Dünya Ortalamasının Üzerinde

Akkuyu Santrali Türkiye’de ilk yap-işlet-devret projesi olacak. Türkiye, Rosatom’a enerji karşılığında kilowatt saat başına 12.35 sent ödeyecek. Bu rakamın dünya ortalamasının 2-3 katı olduğu belirtiliyor.

Related Posts

ABD’nin petrol fiyatı tahminini yükseldi

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıla ilişkin Brent türü ham petrolün varil fiyatı tahminini önceki rapora kıyasla 0,12 dolar artırarak 65,97 dolara çıkardı.​​​​​​​

Yeni Fed başkanı kim olacak? Öne çıkan 5 isim belli oldu!

ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed başkanı Jerome Powell’ın yerine yeni isim arayışları ve bu süreçte yaşanan gerilimler finans dünyasında dikkat çekiyor. Fed’in bağımsızlığı ve faiz politikaları tartışmaların merkezinde yer alıyor.

Yıldız konuştu uykuları kaçtı

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında sanıklar bir bir çözülürken, İBB Meclis İştirakler ve Bağlı Kuruluşlar Komisyon Başkanı Ertan Yıldız’ın anlattıkları Ekrem İmamoğlu’nun uykularını kaçırdı. Arka arkaya gelen itiraflarla paniğe kapılan İmamoğlu’nun 2 gün uyuyamadığı öğrenildi. İmamoğlu’nun Yıldız’a konuşmaması için pusula göndermeye çalıştığı ancak ulaştıramadığı belirtiliyor.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (9 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 5 milyon 139 bin 134 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 1 milyon 819 bin 590 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Prestijli kurumlardan altın değerlendirmesi: Ortam belirsiz, uçuşa hazır olun

ABD’de siyasi ve ekonomik gelişmeler, küresel altın piyasalarında yeni bir yükseliş dalgasının habercisi olabilir. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni yasa tasarısının, piyasalarda risk algısını artırması ve bunun sonucunda yatırımcıların güvenli liman …

En büyükleri 14 yaşında, Borsa İstanbul’da milyonları var

Yüksek enflasyonla birlikte kazancını korumaya çalışan milyonlarca vatandaş, altın ve borsaya hücum ediyor. Öyle ki, vatandaş çocuğuna bile borsa hesabı açıyor. Borsa yatırımcılarının yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde 0-14 yaş arasında yer alan çocukların 2 milyar 983 milyon lira portföy büyüklüğüne sahip olduğu görüldü.