Depreme karşı karbon fiber yöntemi

İstanbul için Yenilikçi Deprem Güçlendirme Tekniği: Karbon Fiber

Marmara Denizi’nde 23 Nisan’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un deprem riskini tekrar gündeme getirdi. Ancak bilim insanları, artık stratejik bir çözüm öneriyor. Üstelik bu çözüm yıllar önce Hatay’da başarılı bir şekilde uygulandı.

Karbon Fiberle Güçlendirilen 49 Yıllık Bina Depremlere Meydan Okuyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, karbon fiber güçlendirme tekniği sayesinde 49 yıllık bir binayı depreme karşı daha dayanıklı hale getirdi. Bu teknik, Kahramanmaraş’taki depremi atlattırmış ve binayı yıkımdan korumuştu.

Projenin lideri İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Tan, NTV’ye yaptığı açıklamada, “İnsanları tahliye etmeden ve binayı baştan inşa etmeden, az bir müdahale ile binayı güçlendirebilir miyiz diye arayış içindeydik.” şeklinde konuştu.

2008 Yılında Hatay’da Başarılı Bir Deneme

Mustafa Tan sözlerine şöyle devam etti:

“Deneysel bir bina üzerinde karbon fiber güçlendirme yöntemini uygulayabilir miyiz diye araştırıyorduk ve bu arayışımız, Hatay’da bir binayı güçlendirmemizi sağladı. Önce binada korozyon onarımı yapıp demirleri temizledik, ardından karbon fiber ile kolonları sardık ve bina dış yüzeyini güçlendirdik. Böylece binayı eski sağlamlığına kavuşturduk.”

Bina güçlendirildikten tam 14 yıl sonra iki büyük depremi başarıyla atlattı. 2023’te yaşanan Kahramanmaraş ve Hatay depremleri, güçlendirilen binayı etkilemedi.

Tan, “Sitede toplam 3 blok bulunuyordu. Deprem anında A3 Blok yıkıldı ancak güçlendirdiğimiz blok ayakta kalmayı başardı.” şeklinde bilgi verdi.

Karbon fiber güçlendirme tekniği aynı zamanda maliyet açısından da avantajlı. Tan, “Destek aldığımız 50 bin euroyu harcadık. Kat maliklerinden de katkı alarak toplam maliyeti düşürdük. Güçlendirme projelerinde genel kural, binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesi maliyetinin yüzde 20’sini aştığı zaman ekonomik olmamaktadır.” dedi.

Related Posts

Tekirdağ’da fuhuş operasyonu

Tekirdağ merkezli fuhuş operasyonunda gözaltına alınan 12 kişiden dokuzu tutuklandı.

SON DAKİKA: Marmara Denizi’nde 3,7 büyüklüğünde deprem

Marmara Denizi’nde 3,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı Marmaraereğlisi açıklarında gerçekleşti.

Selanik’te bir kadının taşıdığı bomba elinde patladı

Yunanistan’ın Selanik kentinde bir kadının taşıdığı bomba elinde patladı. Kadının öldüğü bildirildi.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü kim? Prof. Dr. Oktay Yıldız ile ilgili bilgiler

Gümüşhane’de üniversite öğrencileri, yurtlarına gitmek için otostopla otomobiline binerek “Dayı’ dedikleri sürücünün Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oktay Yıldız olduğunu öğrendi. Sosyal medyada geniş yankı uyandıran olay sonrası Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oktay Yıldız gündem oldu. Peki, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oktay Yıldız kimdir?

Patenle trafikte tehlikeli yolculuk

Çanakkale’de bir özel halk otobüsünün arkasına tutunan patenli genç, can güvenliğini tehlikeye atarak yolculuk yaptı.

İnegöl’de korkutan fabrika yangını

Bursa’nın İnegöl ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) bir fabrikada yangın çıktı. Alevlere itfaiye ekipleri kısa sürede müdahale etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir