Kardeşlerin ayrılığı psikolojik problemleri beraberinde getirebilir!

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, boşanma sürecinde kardeşlerin ayrılmasının, çocukların duygusal gelişimi ve psikolojik sağlığı üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Erken Yaşlarda Bağlanma Figürlerinin Kaybının Etkileri

Boşanmanın bireylerin ve çocukların hayatında önemli bir değişim dönemi olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, boşanma sonrasında bazı çocukların ebeveynlerinden değil, en yakın duygusal bağları olan kardeşlerinden de ayrılmak zorunda kalabileceğini vurguladı. Bu durumun çocukların ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çekti.

Ülkü, kardeşler arasında kurulan bağın stresli yaşam olaylarında koruyucu bir faktör olduğunu söyleyerek, boşanma sonrasında kardeşlerin ayrılmasının çocukların temel duygusal destek sistemlerinden birini kaybetmeleri anlamına geldiğini belirtti. Kardeşin yokluğunun çocuğun yalnızlık hissini artırabileceğini ve güvenli bağlanmayı zorlaştırabileceğini ifade etti.

Kardeşler Arasındaki Desteğin Önemi

Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, kardeşlerin birlikte büyümesinin çocukların duygusal dayanıklılığını artırdığını belirtti. Ortak yaşanmışlıkların ve birlikte geçirilen zamanın kardeşler arasında güçlü bir bağ oluşturduğunu ve bu bağın çocuğun kendini güvende ve anlaşılmış hissetmesini sağladığını açıkladı. Kardeşlerin birbirlerinin duygusal ‘sığınağı’ haline geldiğini ve bu durumun yalnızlık hissini azalttığını, empati becerisini güçlendirdiğini ve sağlıklı bağlanma gelişimine katkı sağladığını söyledi.

Yabancılaşmayı Önlemek İçin İletişim Önemli

Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, ayrı büyüyen kardeşler arasında zamanla duygusal uzaklaşma ve yabancılaşmanın gözlemlenebileceğine dikkat çekti. Bu durumu önlemek için ebeveynlerin veya bakım verenlerin kardeşler arasındaki iletişimi teşvik etmeleri gerektiğini belirterek, online görüşmelerin, ortak tatillerin ve mektuplaşmalar gibi etkinliklerin duygusal mesafeyi azaltabileceğini aktardı.

Kardeşlik Bağı ve Duygusal Gelişim

Çocukların boşanma ve kardeş ayrılığı sürecini algılama şekillerinin farklı olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, kardeşlik bağının akrabalıkla sınırlı olmadığını vurgulayarak, bu bağın çocukların duygusal gelişimi için önemli olduğunu ifade etti.

Ülkü, kardeşlerin ayrılmasının çocukları olumsuz etkileyebileceğini belirterek, duygusal yansımaların farkında olmanın ve kardeşlik bağını korumanın önemini vurguladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Yaşam kalitesini düşürüyor! Sabah dümdüz, akşam şiş bir karna karşı 7 çözüm

Çoğu kişi sabah dümdüz bir karınla uyanmasına rağmen gün sonunda karın şişliği yaşadığını ifade eder. Şişkinliğe genellikle; ağrı, rahatsızlık, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık veya ishal, halsizlik ve solunum güçlüğünün eşlik ettiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, şişliğe karşı 7 çözüm önerisinde bulundu.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.

Kolajen: Zamana meydan okuyan ciltlerin sırrı mı?

Uzmanlar, bu etkilerle mücadelede doğadan ilham alınması gerektiğini vurguluyor. Reişi, Shiitake gibi adaptojen mantarlar ve Şizandra gibi adaptojen meyveleri içeren kolajenler stresin cilt üzerindeki olumsuz etkilerine karşı doğal bir kalkan sunuyor.