Vergi uzmanı açıkladı: Devletten 3,5 trilyon Liralık alacak birikti!

Çiftçilere Yeterli Destek Verilmiyor: Vergi Uzmanı Ozan Bingöl Uyardı

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, son günlerde yaşanan zirai don olayları nedeniyle büyük kayıplar yaşayan çiftçilere yeterli desteğin sağlanmadığını vurgulayarak, yıllardır ödenmeyen tarımsal desteklerin artık verilmesi gerektiğini söyledi. Bingöl, “Yıllardır hak ettiği desteği alamayan çiftçinin, toprağına daha fazla küsmemesi için her zamankinden daha fazla sahip çıkılmaya, desteklenmeye ihtiyacı vardır” dedi.

Yaptığı detaylı hesaplamaları paylaşan Bingöl, 2006-2024 döneminde çiftçiye Tarım Kanunu gereği verilmesi gereken ancak eksik ödenen desteklerin toplamda 3,5 trilyon Lirayı aştığını belirtti. “Tarım Kanunu’nunTarımsal desteklerin finansmanı’ başlıklı maddesi tarım desteği için bütçeden ayrılacak tarımsal destek miktarının gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamayacağı amir hükmünü içeriyor” diyen Bingöl, çiftçinin devletten alacaklı olduğunu ifade etti.

‘BU TABLO ALARM VERİYOR’

Tarım alanlarının azaldığına da dikkat çeken Bingöl, “2001 yılında kişi başına 0,40 hektar tarım alanı düşerken 2023 yılı sonunda 0,28 hektar tarım alanına kadar düşmüştür. Bu tablo gıda arz güvenliği açısından alarm veriyor” açıklamasında bulundu.

Bütçedeki faiz harcamaları ile tarımsal desteklerin karşılaştırmasını da yapan Bingöl, “Örneğin 2024 yılında bütçeden faiz için yapılan ödeme toplamı; 1 trilyon 270 milyar Lira iken aynı bütçeden yapılan tarımsal destek ödemelerinin toplamı sadece 91,5 milyar Lira’dır. Faiz ödemelerinin tarımsal destek ödemelerinin 13,9 katı olduğu bir durumda, çiftçinin toprağa küsememesini beklemek, üretmesini istemek, et-süt-yumurta fiyatlarının ucuzlamasını beklemek pek de mümkün değildir” dedi.

Son olarak, gıda enflasyonunun genel enflasyondan daha yüksek seyrettiğini hatırlatan Bingöl, “Bu dönemde en azından geçmiş dönem alacaklarının ödenmesi, çiftçiye verilecek en büyük destek olur” ifadelerini kullandı

Related Posts

Bankacılık sektöründe şok gelişme: Mevduat ve kredilerde tarihi artış!

Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, yılın ikinci çeyreğine güçlü bir giriş yapıldığını gösteriyor. Mevduat ve kredi tarafında gözlenen hareketlilik, ekonomik dinamiklerin yeniden şekillendiğine işaret ediyor.

Osman Boyner’e hüzünlü veda

Önceki gün 99 yaşında vefat eden Boyner Holding ve TÜSİAD kurucu isimlerinden Osman Boyner dün son yolculuğuna uğurlandı.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 21 milyar 505 milyon lira azalarak 706 milyar 586 milyon liraya düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir